Observator de Constanţa - 16 septembrie 2010

16-09-2010

Sex fara prezervativ = tineri cu HIV

Anca CHICU

Conferinţă de presă, Constanţa - Abordări integrate de prevenire HIV/SIDAIn perioada ianuarie – decembrie 2009, Constanta se situa pe locul doi pe tara, dupa municipiul Bucuresti, la numarul de cazuri noi identificate.

Anual, zeci de tineri afla ca sunt infectati cu virusul HIV, in marea majoritate a cazurilor ca urmare a practicarii sexului neprotejat. Doar in Constanta, anul trecut, 37 de persoane au aflat ca sunt bolnave, aproape toate cu varsta cuprinsa intre 15-35 de ani. Numarul acesta a plasat judetul nostru pe al doilea loc pe tara in ceea ce priveste cazurile nou aparute, dupa municipiul Bucuresti, cu 77 de bolnavi in plus.

Ieri, la Constanta s-au tras primele concluzii vizavi de proiectul „Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania”, care a debutat deja in judet si care se va incheia in luna aprilie, anul viitor. Acest proiect isi propune sa ofere tinerilor, cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani, informatii corecte in ceea ce priveste HIV/SIDA, pentru a-i motiva sa adopte un stil de viata mai sanatos, un comportament responsabil si o atitudine nediscriminatorie fata de persoanele infectate cu HIV. Se adreseaza mai multor grupuri tinta – elevi, cadre didactice, personal medical si isi doreste realizarea unei puternice campanii de responsabilizare sociala si de lupta impotriva stigmatizarii.

Cursuri destinate cadrelor medicale

Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, care activeaza in Constanta printr-unul dintre centrele sale, va desfasura la jumatatea lunii octombrie doua cursuri adresate cadrelor medicale, in care se va urmari informarea cu privire la masurile de protectie universala impotriva HIV, rolul acestora in prevenirea transmiterii infectiei cu HIV, legislatia care protejeaza pacientul cu HIV, experiente ale ADV Romania de relatie viciata intre reprezentantii sistemului medical si pacientii cu HIV, comunicarea cu si despre persoana infectata HIV.

Proiectul este implementat de un parteneriat intre Fundatia Tineri pentru Tineri si alte patru organizatii neguvernamentale (Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii – ARPS, Asociatia Romana Anti-SIDA – ARAS, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA – UNOPA, Fundatia „Alaturi de Voi” Romania –ADV Romania) si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii – CNCD.

„Iubeste cu cap! Pana peste cap!”, in licee

Odata cu venirea toamnei, voluntarii organizatiilor partenere din cadrul proiectului „Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania” incep derularea de sesiuni de prevenire HIV/SIDA in liceele din zece judete din tara, printre care se numara si Constanta. In acest an scolar, Fundatia Tineri pentru Tineri si Asociatia Romana Anti-SIDA, organizatiile responsabile de activitatea in licee, isi propun sa ajunga la 25.000 de elevi din 250 de licee.

Programul propus liceelor se refera la trei ore de „Responsabilitate individuala: Prevenirea HIV/SIDA”, ore in care voluntari instruiti vor discuta cu liceenii despre sanatatea reproducerii si ce inseamna un comportament sexual responsabil. In paralel, Fundatia Tineri pentru Tineri (TpT), Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) si Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) vor mobiliza voluntarii pentru a derula sesiuni si in locuri neconventionale, dar unde tinerii isi petrec timpul liber, asa cum ar fi parcurile, baruri, cluburi sau concerte.

Tinerii, cei mai predispusi la infectare

Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA atrage atentia asupra nevoii de intensificare a eforturilor in ceea ce priveste prevenirea virusului HIV la noi in tara si asta fiindca cea mai mare parte a noilor cazuri de infectare cu HIV se regasesc in cazul populatiei de tineri, avand ca principala cale de transmitere contactul sexual neprotejat heterosexual. In perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2010 au fost depistate 192 de cazuri noi de infectie cu HIV, dintre care 119 la varste cuprinse intre 15 – 35 de ani, 144 dintre ele, in randul adultilor, prin contact sexual neprotejat.

Sex neprotejat, la varste fragede

In luna aprilie, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii – ARPS a desfasurat o cercetare de tip cantitativ privind „cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani legate de infectia cu HIV, alte infectii cu transmitere sexuala si consecintele practicarii sexului neprotejat”.

Studiul, realizat pe un esantion de 1.325 de tineri cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani, din mediul urban si rural, este de-a dreptul alarmant. Aproximativ 62% din acestia au declarat ca si-au inceput viata sexuala, insa aproape 30% din ei nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, 32% din ei motivand ca a fost ceva neprevazut, 29% motivand increderea in partener, iar 15%, un procent reprezentativ, explicand ca nu s-au gandit sa foloseasca prezervativul. Dintre tinerii care au folosit prezervativul la primul contact sexual, 70% l-au folosit pentru evitarea unei sarcini nedorite, iar doar jumatate s-au gandit la evitarea unei infectii cu transmitere sexuala.

Un procent ingrijorator de mare al tinerilor de 15-24 de ani care si-au inceput viata sexuala – 16,3% – declara ca nu au folosit niciodata prezervativul. Principalul motiv, increderea in partener/a – 46,9%.

Taguri

Comenteaza aici

 Username (*obligatoriu)

 Email (*nu se va afisa)

 Website (*optional)